Välj Språk

Swedish English German Norwegian Spanish

Laga Leden

Hyr en kanot eller kajak och paddla längs Lagaleden.

Var med om ett äventyr där du paddlar genom växelvis öde skog,
levande landsbygd och härlig orörd natur. Du kan börja i Smålands skogs- och älglandskap
och avsluta i Hallands öppna slättlandskap.

 • En långtur kan ta sin början i Bolmen och sedan ner genom Bolmån, passera genom sjön Kösen och vidare mot Nöttja. Sjöna Exen kommer sedan med härliga badmöjligheter, några kilometer senare möter du på Lagan- eller Lagaån. I Traryd finns det en fin hembygds- och djurpark för den som vill stanna till där. Lite längre söderut kommer du till Strömsnäsbruk där det finns ett mycket vackert vandrarhem och ett friluftsbad. Efter det kan du avsluta turen hos oss på kanotcentralen i Oshult-Markaryd, då har du avverkat ca en vecka och 50 km på Lagaleden.
 • Vill du fortsätta ditt äventyr ytterligare 3-4 dagar
    fortsätter du västerut med sikte på Kattegatt! Lagan passerar här genom en bygd som har en diger Dansksvensk historia, med kungamöten och andra spännande historier att berätta.Norr om Bassalt reser sig en nästan lodrätt bergsvägg, Varhalla, enligt legenden en plats där människor tog sitt liv genom att kasta sig ut från kilppväggen! Strax före Knäred kommer du till Flammabadets camping med uppvärmt friluftsbad. Efter Knäred kan du söka dig bort från leden och paddla runt i det vackra sjösystemet Hjörneredssjöarna. Sista hållplatsen före havet är Laholm, som är Hallands äldsta stad med anor från 1200-talet. Efter några kilometer når du kusten och målet för resan!
 • Vi vågar garantera att du får en avstressande upplevelse som du sent ska glömma! Och glöm för all del inte fiskespöna, så ni kan fånga er egen middag och tillaga den över öppen eld....
  Längs hela leden finns det ett antal kraftverk som man måste dra kanoten förbi. Vi tillhandahåller praktiska kanotvagnar som man enkelt monterar under kanoten. Det finns särskilda platser (väl utmärkta med skyltar) där man tar upp och lägger i kanoten.

 Lagaleden 1

 

Lagaleden 3

Bild4
 • Lagaleden
 • kan stoltsera med ett bra nätverk av kanotcampingplatser, där du övernattar på ett bekvämt sätt. Där finner du fina platser att slå upp tält, laga mat över öppen eld (ved finns på plats) och hämta vatten. Toalett finns på de flesta av campingplatserna. När du hyr kanot över natten ingår det alltid en campingcheck som du lämnar på lägerplatsen.

 

Vill ni göra dagsutflykter med kanot kan vi erbjuda ett mycket vackert sjösystem hos oss på kanotcentralen i Oshult.
Paddla i Lokasjön genom en vacker kanal till Hannabadsjön, gör ett eller flera strandhugg med bad på någon utav de många stränderna.
Vill man kan man paddla från Lokasjön ut i Lillån och vidare ut på Lagan.

 • Paddeläventyrets längd bestämmer du helt och hållet själv. Vi kan erbjuda allt från några timmar till ett par veckors paddling.
  Start och stopplats väljer du också själv, vanligast är dock att man antingen startar eller stoppar hos oss på kanotcentralen.Turförslag på LAGALEDEN

 

Ett axplock av några turförslag.

no1

 

Lätt kortare dagstur på ca 5 km c:a 2 tim.
Utgå från vår Kanotcentral i Lokasjön.
Paddla rakt söderut över sjön.

Läs mer...
 

no2

 

Lätt kort dagstur på c:a 6 km c:a 4-5 tim
Utgå från Kanotcentralen. Paddla norrut i Lokasjön in i Lillån..

Läs mer...
 
 

no3

Heldagstur på ca 20 kilometer
Börja paddla i Lokasjön med start vid kanotcentralen i Oshult...

Läs mer...
 

no4

Lokasjön – Hjörnereds sjöarna 30 km...

Läs mer...
 
 

Paddla på Helge Å

Kanotled Helge å erbjuder omväxlande paddling från Småland, ner till Osbysjön i Skåne. Helge å slingrar sig genom vacker orörd natur, med rikt fågel- och djurliv.Kanotleden är fint iordningställd med Camping/rastplater för kanotister. Välj själv vilken eller vilka etapper ni vill paddla.

Led 1. Virestad – Gustavsfors 3-4 dagar
Natursköna Välje badplats i Virestasjön och sedan ut på den slingrande Helge ån, passerar genom
Låkasjön, därefter åter ett stycke underbar å-paddlig mot Möllekulla.
Nästa sjö man passerar är Steningen – en intressant fågelsjö genom vilken paddlingen måste ske med största försiktighet för att inte störa fågellivet!

Lite längre fram kommer man till Såganässjön och kanotcampingplats Såganäs, en underbar lägerplats i en kohage vid vattnet, med stor bålplats och utrymme för många tält! Passa på att bada och vila!
Ån slingrar sig vidare genom Diö samhälle, här kan man passa på att handla om man behöver fylla på förråden.
Leden passerar tvärs över sjön Möckeln, men man kan också paddla i längdriktning norr-söder om man vill öka ut turen.
Gör gärna en sväng söderut till Älmhult och campa på Mökelns eller Sjöstugans campingplatser!
Vi rekommenderar att man paddlar utefter stränderna eftersom Möckeln är grund, och vid vind kan bli svår paddlad. Sjön anses farlig under blåsigt väder!

Vid Älvanäs fortsätter turen åter igen på Helge å.
Under resten av turen mot målet Gustavsfors kommer man att passera genom flera sjöar med fantastiskt fågel- och djurliv, glöm inte kikaren!

Avslutar gör vi vid Gustavsfors.

Paddling i forsarna är förbjudet!

nästa sida: Led 2. Kornberga – Osby Skans 1-2 dagar
Led 2 stängd tillsvidare då en damm brustit. Vi rekommenderar istället Lagaleden.

Dagsturer

Vill ni göra dagsutflykter med kanot eller kajak, kan vi erbjuda ett mycket vacker sjösystem hos oss på kanotcentralen i Oshult, Markaryd. Paddla i Lokasjön genom en vacker kanal till Hannabadsjön, gör ett eller flera strandhugg med bad på någon utav de många stränderna. Vill man kan man paddla från Lokasjön ut i Lillån och vidare ut på Lagan.

-[ No1 ]- "LillaLoka" (5km, 2h)

 

Utgå från vår Kanotcentral i Lokasjön. Paddla rakt söderut över sjön. In i den smala och vackert slingrande Brogårdskanalen ut i Hannabadssjön. Ta ett bad och en picknick vid någon av dom fina sandstränderna. Därefter paddlar man tillbaks genom kanalen till Kanotcentralen.

 

-[ No2 ]- "MellanLoka" (6km, 4-5h)

 

Utgå från Kanotcentralen. Paddla norrut i Lokasjön in i Lillån som efter några kilometrar mynnar ut i Lagan där vattnet nu blir bredare och större. Det finns ett mindre lätt lyft på 10 meter i Lillån. Fortsätt nedströms i Lagan och stanna till på den natursköna kanotrastplatsen i Örnafälla. När ni vilat och ätit lunch paddlar ni samma väg tillbaka och ni har fått en mycket vacker tur på ca 5 timmar utan att stressa.

 

-[ No3 ]- "StoraLoka" (20km, heldag)

 

Börja paddla i Lokasjön med start vid kanotcentralen i Oshult. Följ den slingrande Lillån ut mot Lagan och passera ett lätt lyft på 10 meter innan ni är ute i Lagan. Efter ett tag breder Lagan ut sig och man kommer fram till Råstorpsjön. I nedre änden av dammen ligger kraftverket Ängabäck där det är lämpligt att vända tillbaka till Kanotcentralen i Oshult samma väg. Ta med dricka, matsäck och badkläder det finns många fina rastplatser. Med lugn paddling och flera raster klarar du denna tur på 8-10 timmar. Ingen kanotvagn krävs för denna tur. Det är motström på tillbakavägen. Gör din egen dagstur! Du kan givetvis själv lägga upp din dagstur var du vill, vi hjälper dig gärna med transport till start och slutpunkt.

 

Gör din egen dagstur

Du kan givetvis själv lägga upp din dagstur var du vill, vi hjälper dig gärna med transport till start och slutpunkt.